Meer weten over boogschieten

IMG_0642c[1]Boogschieten is bijna zo oud als de mensheid. In het begin was het een manier om makkelijker aan eten te komen, later werd het ook gebruikt tijdens oorlogen. Nu is boogschieten een volwaardige sport en behoren nederlandse schutters tot de top van de wereld.

Sinds de oudheid is er qua schieten niet veel veranderd. In de basis is het inderdaad nog altijd uittrekken, richten, loslaten. Zoals je je wel kunt voorstellen hebben boogschutters wel altijd nagedacht over verbeteringen. Verbeteringen van de boog (van hout, naar metaal, en tegenwoordig zelfs al bogen van carbon), de pees (het touw) was vroeger van natuurlijke materialen en tegenwoordig van kunstvezels. De pijlen hebben zch ook ontwikkeld van hout naar metaal en carbon.

Als boogschutter is er ook het een en ander veranderd. Vroeger in de bossen om te jagen, zodat er iets extra’s te eten was. Tegenwoordig wordt op de sportvelden naar punten gejaagd.

DSC_4724Vanuit de sport gezien is boogschieten een heel aparte sport. Alle sporten hebben een element van inspanning.

Bij verspringen en hoogspringen het afzetten en tijdens de tijd in de lucht bepaalde bewegingen maken om zo ver of zo hoog mogelijk uit te komen.
Bij geweerschieten is het moment van inspanning het overhalen van de trekker voor het schot.

Bij boogschieten draait het om de combinatie van inspanning en ontspanning. Inspanning bij het uitttrekken van de boog en tijdens het richten. Het moment van de pijl laten vliegen is het belangrijk om totaal ontspannen te zijn. De vingers aan de pees ontspannen, zodat je zo min mogelijk de pijl laat afwijken van de ideale lijn naar het doel.

Het vergt ook concentratie, doorzettingsvermogen, focus, lichamelijk fit zijn en vooral de zin en de wil hebben om jezelf constant te verbeteren. Het is een mooie manier om spanning en stress te verminderen. Wat misschien nog belangrijker is, je ontmoet allerlei soorten mensen, waarbij plezier een van de belangrijkste onderdelen vormen.

Plezier om samen pijlen te schieten. Plezier om samen te zijn en je sport met elkaar uit te oefenen.

Kom gewoon eens tijdens een van de trainingsavonden in ons lokaal. Je bent van harte welkom